Er din hjemmeside bæredygtig?

Internetbrug koster i CO2.

Vores hverdage er stærkt præget af digitalisering, men de fleste tænker nok ikke over, hvordan deres internetbrug påvirker klimaet. Det virtuelle og miljøet kan måske endda virke meget fjernt fra hinanden. Men enhver online aktivitet koster i CO2 udledninger. Tænk for eksempel blot på den strøm, du bruger til at oplade eller tilslutte din hardware som mobil, tablet, computer og internet router. Dertil kommer de store mænger energi, der er nødvendige for at holde data centre og kæmpe internet servere kørende. Mindre aktiviteter som en enkelt internetsøgning er i sig selv ikke særligt energikrævende, men tilsammen kan de løbe op i store mænger energi og dertilhørende drivhusgasser – især når omkring 53% af verdensbefolkningen (eller ca. 4,1 billioner mennesker) i dag bruger internettet.

Tænk bæredygtighed ind i din hjemmeside.

Selvom brug af internettet kan være skadeligt for miljøet, så er det ikke desto mindre vigtigt for din virksomhed at få besøgende på jeres hjemmeside. Heldigvis er der måder at agere mere bæredygtigt, når du bygger din hjemmeside – og så kan det endda have positiv indflydelse på din forretning.

Der er flere områder, hvor du kan foretage små men betydningsfulde ændringer. Foruden valg af webhotel har selve designet af din hjemmeside indflydelse på, hvor store mænger CO2 der bliver afledt for hvert besøg på siden. Kort sagt handler digital bæredygtighed om at gøre din hjemmeside så effektiv og brugervenlig som muligt. Hvis de besøgende hurtigt kan finde, hvad de leder efter, bruger de mindre tid på nettet – og således mindre energi på at indlæse indhold samt forsyne deres enhed med strøm. Samtidigt giver en brugervenlig hjemmeside også tilfredse besøgende og i forlængelse heraf større chance for konverteringer. Desuden er det god marketing, hvis din virksomhed er synligt miljøbevidst.

Der er altså masser af grunde til at tage skridtet mod en grønnere hjemmeside. Du kan teste, hvor bæredygtig din hjemmeside er her – måske det er tid til justeringer eller nytænkning?

Se i de følgende 10 punkter, hvordan du kan tage højde for miljøet, når du skal opdatere eller bygge ny energivenlig hjemmeside.

01.

Mobil-først design.

Til start er det god praksis at designe din virksomheds hjemmeside først og fremmest for mobilbrugerne. Den mobilvenlige oplevelse er let og hurtigt indlæst, hvilket automatisk også betyder, at det kræver mindre strøm.

02.

Søgbarhed.

Sørg for at have styr på din hjemmesides SEO (Search Engine Optimisation). Dermed hjælper du brugere med hurtigt at finde det, de leder efter, hvilket betyder mindre søgetid på nettet og færre indlæste sider. Desuden er det kun godt for din virksomhed, hvis det hjælper med at få de søgende ind på netop jeres side.

03.

Brugervenlig brugerrejse.

Godt design prioriterer altid brugeren, men det har den ekstra fordel, at det også er mere bæredygtigt. En overskuelig hjemmeside med klar og velstruktureret sidenavigation gør det nemmere for den besøgende at finde, hvad de søger. Det betyder endvidere, at kun nødvendigt indhold behøver at blive indlæst, da brugeren ikke klikker forvirret rundt på en masse ekstra. Et brugervenligt design giver med andre ord både tilfredse besøgende samt sparer energi.

04.

Kvalitetsindhold.

Når du er i gang med at strømline strukturen på din hjemmeside, hvorfor så ikke også gøre det samme med selve indholdet? Jo mere indhold, der skal indlæses, des mere energi kræves der. Skær det unødvendige fra og fokuser i stedet på kvalitetsindhold, der har et klart formål, er brugbart og går direkte til sagen. Det er i øvrigt igen med til at forbedre brugeroplevelsen.

05.

Billeder og videoer.

Det mest energikrævende digitale indhold er billeder og i endnu højere grad videoer. Begge dele kan dog spille en stor rolle i at gøre din hjemmeside både lækker og fængende – og nogle gange er de så vigtige for indholdet, at de er uundgåelige. Ikke desto mindre er der visse ting, du kan gøre for at mindske belastningen på miljøet. Overvej først og fremmest hvilke billeder, videoer eller animationer, der er strengt nødvendige. Har de et klart formål eller ser det bare godt ud? Derefter kan du reducere størrelse og opløsning så meget som muligt, så de er knapt så tunge at indlæse. Endeligt er det bedst at undgå automatisk afspilning af videoer, og du bør anvende lazy load for billeder, så de ikke alle bliver indlæst fra start med siden, men først som brugeren scroller ned til dem.

06.

Farver og fonte.

Et par yderligere visuelle aspekter, du har indflydelse på, er farver og skrifttyper. Forskellige farver kræver forskellige mængder energi – jo lysere, des mere energi. Ligeledes kræver det mere energi at anvende adskillige skrifttyper fremfor blot én eller at bruge ikke-standard fonte.

07.

Caching.

Aktiver caching i din CMS (Content Management System). Caching betyder, at første gang brugeren besøger hjemmesiden, vil visse elementer (CSS, JavaScript, billeder m.fl.) blive downloadede og gemt på brugerens side, så de ved fremtidige besøg bliver indlæst fra deres computer. Det forbedrer hjemmesidens ydeevne og minimerer dataoverførsel – begge energibesparende følgevirkninger.

08.

Slet og ryd op.

Det er en god ide at rydde op på din virksomheds hjemmeside med jævne mellemrum. Er der indhold, som ikke længere er nødvendigt og måske bare bør slettes? Dette kan inkludere alt fra uønskede temaer og plug-ins til gamle versioner af indlæg, kategorier og tags, spam kommentarer, døde links, ubrugte mediefiler osv. Kort sagt: jo mere strømlinet hjemmesiden er, des mere energivenlig er den også.

09.

Miljøvenlig server.

Slutteligt men måske vigtigst er valget af webhotel-udbyder. Måske du ved hjælp af ovenstående får designet en hjemmeside, der tager rigtigt godt hensyn til miljøet, men denne hjemmeside skal dertil hostes via en server – en server der kræver meget strøm og dermed udgør en betydelig stor del af sidens CO2 udledning. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, hvor udbydere køber deres elektricitet. Vælg et webhotel, der anvender grøn energi, for en bæredygtig hjemmeside. Når vi hos design concern bygger hjemmesider for vores kunder, bliver de hostet ved vores partner Curanet, hvis datacentre naturligvis er 100% baseret på grøn og CO2-neutral energi.

10.

CO2 neutralisering.

Der er en sidste mulighed: CO2 neutralisering. Flere tilbyder i dag services, hvor man betaler for, at et beløb går til klimaprojekter, så man sørger for at have en positiv indvirkning på miljøet tilsvarende den beregnede CO2 udledningen fra ens hjemmeside. Projekter etableres, som optager CO2, og du betaler simpelthen et passende beløb dertil for at udligne energiomkostningerne for besøg på din virksomheds hjemmeside og at holde den kørende. Det er en hurtig og nem måde at tænke bæredygtigt. Mange store virksomheder benytter sig derfor også af denne service. Foregående trin er effektive til at nedsætte CO2 udledningerne, men alle hjemmesider vil i sidste ende stadig have en effekt på miljøet om end mindsket. Neutralisering er derimod en slags totalløsning – dog måske med lidt forsinket virkning, hvis det for eksempel sker gennem træplantning. Uanset om du anvender det som en alternativ genvej eller supplerende til ovenstående trin, så kommer sådanne services med et mærkat til din hjemmeside, som viser besøgende, at din virksomhed tager hensyn til miljøet via CO2 neutralisering.

Har du brug for hjælp?

Skal du have bygget ny og bæredygtig hjemmeside? Eller måske du ønsker at opdatere din nuværende hjemmeside, så den bedre tager hensyn til miljøet? Uanset står design concern klar til at hjælpe dig med at tænke grønt for både god samvittighed og styrket konkurrencekraft.

Ring eller skriv endelig for en uforpligtende snak.