Vælg det rigtige CMS.
Hvad er et CMS?
CMS står for Content Management System. Det er et system, der hjælper dig med at holde styr på alt content på din hjemmeside som f.eks. tekst, billeder og videoer. Med et CMS er det muligt for alle at opbygge et website – også uden programmeringsbaggrund eller erfaring med at kode. De fleste CMS er brugervenlige, og gennem skabeloner og moduler eller plugins kan du nemt tilføje og vedligeholde indholdet på dit website.
Står du og skal overveje, hvilket CMS du gerne vil arbejde i, er der et par tanker, der er en god idé at gøre sig. Der findes nemlig utrolig mange CMS’er. I dette blogindlæg har vi valgt at sætte fokus på fire Open Source CMS, hvad de kan, og hvad de hver især bedst egner sig til.
Hvilket CMS skal jeg vælge?
Når du skal finde ud af, hvilket CMS der passer bedst til dig, er det vigtigt, at du først får afklaret, hvilke behov din virksomhed har, og hvilke krav der stilles til den færdige hjemmeside. Har din virksomhed brug for et stort og komplekst website, eller skal det være et mere simpelt website, der er nemt at opdatere og holde ved lige?
Vi har valgt at fokusere på fire af de mest populære Open Source CMS, da programmeringskoden ved Open Source er frit tilgængelig, hvormed designere og udviklere har mulighed for ikke blot at bruge programmet men også hele tiden udvikle ny software til brugerne.
WordPress.
Vi starter med WordPress, der er markedsledende som det mest brugte CMS i hele verden. Det betyder blandt andet, at hvis du løber ind i problemer, er der også helt klart mest hjælp at hente ved dette CMS. WordPress har et brugervenligt kontrolpanel, du kan finde et hav af plugins og designs på markedet, og så er det et hurtigere CMS end mange af dets konkurrenter. WordPress egner sig især til små og mellemstore virksomheder, der ønsker sig en flot løsning inden for en overskuelig tidshorisont samt en side, der er nem at holde ved lige.
Hos design concern er WordPress helt klart det CMS, som vi vil anbefale, hvis du ikke har programmeringserfaring og gerne vil sikre de bedste forudsætninger for at opnå et godt resultat. Hvis du ønsker et større system og en mere kompleks hjemmeside, bør du overveje alternativer til WordPress.
Joomla.
Joomla er det næstmest anvendte CMS efter WordPress, og det er mere komplekst end WordPress. Systemet kan bruges til både almindelige og indholdstunge hjemmesider, og så er særlig godt til f.eks. større webshops. Joomla har mere fleksibilitet end WordPress, men det er sværere at sætte sig ind i Joomla, hvis du ikke har stor teknisk forståelse. Har du aldrig arbejdet i Joomla før, kræver det tid og tålmodighed at komme i gang.
Drupal.
Drupal er blandt de stærkeste Open Source CMS. Derfor er Drupals CMS også meget mere avanceret og teknisk, sammenlignet med f.eks. WordPress og Joomla. Drupal henvender sig mest til erfarne webudviklere og er således ikke det oplagte valg, hvis du er nybegynder inden for CMS.
Drupal er et populært CMS for f.eks. regeringsinstitutioner og andre store sikkerhedsbevidste spillere, da Drupal scorer højt på dens sikkerhed. Det skal dog ikke forstås sådan, at de andre CMS ikke er sikre, men hvor WordPress er afhængige af tredjepartsudvidelser for at optimere sikkerheden, har Drupal sine egne sikkerhedsforhold. Derudover er Drupal også mere gennemsigtige omkring deres sikkerhed end f.eks. WordPress.
Umbraco.
Med Umbraco får du et brugervenligt CMS, der er forholdsvis let at lære, hvis du har flair for programmet. Sammenlignet med WordPress kræver det dog flere udviklingstimer og en større forståelse for HTML, der er en kode brugt til at strukturere et website og dets content. Umbraco egner sig godt til hjemmesider som f.eks. intranet, ekstranet og til sider med mange administratorer.
Umbraco har alverdens muligheder, hvad angår moduler (det som WordPress kalder plugins), og alt kan tilpasses dine krav til design og integrationer. En væsentlig og vigtig ting ved Umbraco er, at platformen nemt kan skaleres og dermed videreudvikles i takt med, at din virksomheds behov ændrer sig.
CMS er forskellige.
Som skrevet i begyndelsen af dette blogindlæg varierer det, hvilket CMS der er det rigtige valg. CMS er forskellige, og de kan derfor også noget forskelligt. Vores bedste råd er, at du først finder ud af din virksomheds behov og derefter vælger CMS ud fra det.
Hos design concern udvikler vi primært i WordPress, når vi skal bygge hjemmesider for vores kunder. Selvom vi kan arbejde i de fleste CMS, anbefaler vi WordPress på grund af dens brugervenlighed, dens mange muligheder for plugins og designs samt at WordPress er Open Source. Sidstnævnte betyder, at du kan være sikker på, at systemet hele tiden bliver udviklet på og løbende bliver opdateret til gavn for dens brugere.
Du kan også læse vores blogindlæg ”10 myter om WordPress” her, hvor vi kommer ind på de mange myter og misinformation, der findes om WordPress.