Har du styr på cybersikkerhed?
Hvorfor er cybersikkerhed relevant?
Truslen fra hackere og it-kriminelle imod borgere, virksomheder og myndigheder er rykket meget tæt på, og de digitale angreb bliver flere og stadig mere avancerede. Da Danmark er helt i front med den digitale udvikling, gør det os også sårbare for digitale trusler og stiller krav til, at vi formår at beskytte os tilstrækkeligt. Det er derfor vigtigt, at du har styr på cybersikkerhed og ved, hvordan du kan beskytte dig mod et eventuelt angreb.
De åbne netværk.
Du kan efterhånden få adgang til et åbent WiFi-netværk på de fleste offentlige steder, f.eks. i tog, busser, cafeer, hoteller og lufthavne. Det er selvfølgelig rart, at der er mulighed for at arbejde på farten eller arbejde et andet sted end i de vante omgivelser, men med et åbent netværk skal du være forsigtig og tænke over, hvilke sider du besøger. Alle inden for rækkevidde kan nemlig koble sig på og rimelig nemt få adgang til de informationer, der er i din mobil, tablet eller computer. Du kan se, om WiFi-forbindelsen er åben ved, at den ikke har en hængelås foran WiFi-navnet, og at du ikke skal bruge en kode for at logge på.
Der er en række gode råd, du kan gøre brug af for at blive mere sikker, når du bruger åbne netværk. F.eks. er det en god idé, at du bruger de offentlige netværk, hvor du skal have en adgangskode. Det er også en god idé, at du bruger en software, der krypterer din kommunikation, eller bruger en VPN-forbindelse, der etablerer en sikker forbindelse mellem dig og internettet. Du kan sørge for, at din firewall er aktiv, og at du har et antivirusprogram. Og så kan du indstille din telefon til ikke automatisk at koble sig på netværk, der ikke er sikre.
Hvad er ransomware?
Flere og flere bliver angrebet med et såkaldt ransomware. Ransomware er en virus, der krypterer dine filer, så du ikke kan se dit indhold, og du mister alle dine data. Den eneste måde du kan få adgang til dine data igen, er tit ved at betale en løsesum. Ordet er en sammensmeltning af det engelske ord ransom, som betyder løsesum, og software.
Som udgangspunkt skal du aldrig betale løsesummen, og du skal så vidt muligt undersøge, om der findes andre muligheder for at få dine data igen.
En global undersøgelse fra Ransomware: The True Cost to Business viser, at hele 73% af respondenterne oplevede minimum 1 ransomware angreb i deres virksomhed i 2022. Dette er altså en stigning fra de 55%, der blev rapporteret i 2021. Hele 80% af dem, der ender med at betale løsesum, bliver angrebet igen, og for 68% af dem sker det inden for en måned. Derudover oplever 70%, at løsesummen stiger ved andet angreb.
64% af de ramte virksomheder vurderer, at hackerne kom ind via leverandører, og undersøgelsen viser også, at hackerne ofte er i dit netværk i et stykke tid, før de slår til. Her indrømmer 60%, at hackerne var i deres netværk i op til seks måneder før angrebet.
Hvad kan du gøre?
Beskyt dig mod cyberkriminalitet.
Der er flere ting, du kan gøre, for at beskytte dig mod cyberkriminalitet. Blandt andet er det en god idé at opdatere din software jævnligt, installere et antivirusprogram og undlade at åbne eller installere filer, hvor du ikke kender afsenderen. Alt dette kombineret med løbende backup er en god måde at beskytte dig på.
Du kan tjekke om dit domæne, din e-mail eller internetforbindelse er sikker på www.sikkerpånettet.dk.
Søg mere information.
Du kan finde flere informationer på www.sikkerdigital.dk, hvor du kan søge råd og vejledning til en sikker digital hverdag.
Du kan også prøve HackerStop, der er et digitalt værktøj, der skaber kontinuerlig awareness og hjælper dig til at skabe en sikker digital adfærd på arbejdspladsen. Du kan læse mere om HackerStop på www.hackerstop.dk.
Derudover har Danmark også fået en ny mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, hvor du kan se, om en virksomhed udviser digital ansvarlighed ved, at de har optjent D-mærket. design concern har skrevet et blogindlæg om D-mærket, og hvorfor det er relevant for virksomheder.